Φράγκων 12 | Τηλέφωνα: τ. 2310550184 f. 2310 550 185 | info@xefteri.com.gr

Περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις για το αφορολόγητο


Περισσότερες αποδείξεις μέσω «πλαστικού χρήματος» ή e-banking θα ζητεί από το 2020 η εφορία από τους φορολογουμένους σε μία προσπάθεια να περιορίσει τη φοροδιαφυγή η οποία μόνο στον ΦΠΑ αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ ετησίως.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν μετά την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων και συγκεκριμένα των κωδικών 049-050 ότι το 80% των φορολογουμένων δήλωσε περισσότερες αποδείξεις από αυτές που είχε υποχρέωση, κάτι που δείχνει όπως  επισημαίνουν ότι τα  ποσοστά που ισχύουν σήμερα για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου είναι ιδιαίτερα χαμηλά και δεν ανταποκρίνονται στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται ετησίως. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορα σχέδια, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμα οι οριστικές αποφάσεις. Σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα και τα οποία επεξεργάζονται κάποιες από τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου θα αποφασιστεί το πλαίσιο αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Οκτωβρίου και με βάση το επικρατέστερο σενάριο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του κάθε φορολογουμένου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την τροποποίηση της υφιστάμενης κλίμακας και τη θεσμοθέτηση μεγαλύτερων ποσοστών, ανάλογα πάντα με το ύψος του εισοδήματος.

Αν και ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα ποσοστά, το βασικό σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων, που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι από τα μέσα του Ιανουαρίου του 2019, θα προκύψει από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με τη νέα προοδευτική κλίμακα:

Πηγή

Κατασκευή Ιστοσελίδων Gama Advertising - Φιλοξενία Ιστοσελίδων customLab